“Ik schrijf ook af en toe een boek”

Hieronder vind je de boeken die ik heb geschreven, plus een paar andere grote schrijfproducties. De titels verklappen dat ik een voorliefde heb voor gezondheid in brede zin: fysiek en mentaal, op individueel, groeps- en bevolkingsniveau. Hoe psychische en lichamelijke gezondheid uitpakt, is sterk afhankelijk van sociale ongelijkheid en stigmatisering. Gezondheid is daarmee tegelijk minder (op individueel niveau), maar ook méér (op sociaal-maatschappelijk niveau) maakbaar dan we vaak denken.

In het studieboek ‘Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen‘ komen de meest voorkomende psychische aandoeningen bij kinderen uitgebreid aan de orde. In 2022 verscheen de vierde, herziene druk. Alle hoofdstukken zijn geactualiseerd.
‘Brein onder druk’ gaat over hersenmechanismen die betrokken zijn bij problematisch en gestoord gedrag. Wetenschappers lichten de complexiteit van die mechanismen toe en praten over de resultaten van hun speurwerk.
In ‘Doe eens normaal’ leg ik uit waarom het voor steeds meer mensen moeilijker lijkt om zich ‘normaal’  te gedragen. Zijn er meer aanstellers, zijn we intoleranter geworden, of stelt onze complexe maatschappij te hoge eisen?
Voor Samen Sterk zonder Stigma schreef ik het advies ‘Te gek voor woorden. Stigma en Media’. Daarvoor sprak ik met vijftien mensen die allemaal te maken hebben met stigma en media, en formuleerde ik tien aanbevelingen.
Op verzoek van het Nederlands Herseninstituut sprak ik met alle 19 werkgroepleiders over hun onderzoek. Ze vertellen onder meer over het ontrafelen van dromen (Francesca Siclari), het gevecht tegen MS (Inge Huitinga), slapeloosheid (Eus van Someren) en een prothese voor blinden (Pieter Roelfsema).
Bijna twaalfduizend vragen zijn er ingediend voor de Nationale Wetenschapsagenda. Ze gaan over van alles: het heelal, Alzheimer, robots, verdriet en dood, liefde en bedrog, slaap, haaruitval. Ook vertellen vragenstellers van 5 tot 85 jaar waarom juist déze kwestie hen bezighoudt.
In ‘Angstig leven’ is de centrale vraag waar posttraumatische stress-stoornis vandaan komt, en wat het betekent voor de mensen die eraan lijden.
In deze Mediahandreiking, bestemd voor mediaprofessionals, vind je tips en suggesties om berichtgeving in tekst en beeld over (mensen met) eetstoornissen completer te maken; stereotypen te ontkrachten; taboes te slechten; en triggers te vermijden die ziekmakend gedrag versterken. Ook berichtgeving over zogeheten pro-ana-coaches komt aan bod.
De ‘Opvoedingscanon. Omdat over kinderen zoveel meer te weten valt’ behandelt in vijftig korte hoofdstukken allerlei aspecten van opvoeding en ontwikkeling waar ouders van jonge kinderen en pubers mee te maken hebben.
In ‘1 op de 4 - kindermishandeling, een publiek probleem’ onderzoeken experts en onderzoekers waarom we als samenleving zo slecht grip krijgen op kindermishandeling.
In ‘Liefde à la carte. Trends in moderne relaties’ voorspellen sociaal-demograaf Jan Latten en ik dat er meer dolende mannen komen, meer moedergezinnen en meer patchworkfamilies.
‘Werken na kanker’ is een praktisch boek waarin (ex)kankerpatiënten de weg wordt gewezen in de complexe regelgeving rondom werk, uitkeringen en reïntegratie.
‘Macha!Macha! Een afrekening met het klaagfeminisme schreef ik in 1995.