Ik heb een droom

Een droom die voor het grijpen ligt, want er zijn geen ingewikkelde maatregelen voor nodig, geen nieuwe verkiezingen, en zelfs geen geld. Er hoeft maar één ding te gebeuren: dat jij je hart opent voor mensen die anders zijn dan jij.

We weten vrij precies wat we normaal vinden: een IQ van 100, een jaarinkomen van 33.000 euro, twee Billy’s in de woonkamer en drie keer per jaar een weekend weg of op vakantie. Iedereen die dat in het kwadraat heeft, is supergeslaagd in het leven. Iedereen die daar nog niet de helft van heeft, is een prutser.

We weten ook vrij precies welk gedrag we normaal vinden. Kinderen moeten op hun beurt wachten en gezellig samen spelen, volwassen moeten kunnen socializen en zich aanpassen. Je mag uitsluitend uit je dak gaan op een feestje, verdrietig zijn als dat maar niet te lang duurt, en alleen reageren op echte mensen van vlees en bloed, en niet op stemmen in je hoofd.

Is iemand impulsief, begrijpt hij weinig van sociale omgangsvormen en durft hij alleen de straat op als het donker is en stil, dan gedraagt hij zich  niet normaal. Zo iemand vinden we afwijkend, zo iemand is gek.

Normale mensen zijn geruststellend, bij gekke mensen voelen we ons niet op ons gemak. Bovendien kosten ze moeite en tijd, en zijn ze soms onberekenbaar. Van gekke mensen moeten we niet veel hebben. Toch hebben we meer met hen gemeen dan we denken.

Niet alleen omdat gekke mensen ook verliefd worden, hun kinderen knuffelen, een boterham smeren en bonuspunten sparen bij de supermarkt. Maar ook omdat de grens tussen gek en gezond maar heel dun is. Gekke mensen laten zien hoe kwetsbaar we óók kunnen zijn, en dat willen we liever niet weten. Maar met een beetje pech sta je zelf aan de verkeerde kant van de streep. En word je buitengesloten, omdat je niet meer past in de wereld van de normalen.

Ik heb een droom. Een droom die voor het grijpen ligt, want er zijn geen ingewikkelde maatregelen voor nodig, geen nieuwe verkiezingen, en zelfs geen geld. Er hoeft maar één ding te gebeuren: dat jij je hart opent voor mensen die anders zijn dan jij.

 

***uitgesproken vrijdag 6 september 2013 bij Vrijdagmiddag Live, radio 1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *