Audio / video

 • Spreker Malou van Hintum
 • Dagvoorzitter Malou van Hintum
 • Boekpresentatie ‘Wat wil Nederland weten?’

  Tijdens het Eureka!Festival op zondag 29 november in de Westergasfabriek in Amsterdam, mocht ik tussen de koffieschenkende drones en eetbare kleibekertjes mijn boek ‘Wat wil Nederland weten? De totstandkoming van de Nationale Wetenschapsagenda’ aanbieden. En wel aan de twee voorzitters van de Nationale Wetenschapsagenda, Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan. Die hebben meteen een berg boeken gekocht als cadeautje voor iedereen die de Wetenschapsagenda mogelijk heeft gemaakt. Dat vond (en vind) ik héél leuk!

  foto: Harry Meijer

  foto: Harry Meijer

  Lees verder →
 • Radio EenVandaag

  Op donderdag 26 november kwam mijn boek Wat wil Nederland weten? De totstandkoming van de Nationale Wetenschapsagenda uit. Ik mocht er ’s middags maar liefst tien minuten over komen vertellen bij Suzanne Bosman en Bas van Werven van Radio EenVandaag.

  Lees verder →
 • LIBC-congres ‘Mensen kijken. De wereld van het sociale brein’

  Vrijdag 6 november 2015 stond ik voor een uitverkochte Stadsgehoorzaal in Leiden om het publiekssymposium ‘Mensen kijken. De wereld van het sociale brein’ te presenteren. Verschrikkelijk leuk! Het publiek was nieuwsgierig, de wetenschappers inspirerend. Samen hebben we scherpe vragen gesteld en ook veel gelachen. Niet voor niets bleven tot op het laatst vrijwel alle 835 stoelen bezet.

  LIBC-congres Mensen kijken- De wereld van het sociale brein

  Lees verder →
 • NWO Eindconferentie Conflict en Veiligheid

  NWO hield op woensdag 21 mei 2014 haar Eindconferentie Conflict en Veiligheid.
  Diverse onderzoekers presenteerden hun resultaten, en beleidsmakers vertelden wat ze ermee konden. Ook waren er enkele externe sprekers, onder wie oud-minister Jan Pronk. Hij pleitte voor ontwikkelingsbeleid als een home grown en bottom-up proces, in plaats van als een extern en top down proces. Maar hij zag wel beren op de weg, in de vorm van talloze pogingen tot sturing van buitenaf. Daarbij noemde hij onder meer het opleggen van good governance condities, en de nieuwe geopolitieke doelen van grootmachten gebaseerd op overwegingen van home security. Ik mocht deze dag verschillende discussies leiden.

  Malou van Hintum interviewt Jan Pronk (foto: Remco van Blokland)

  foto: Remco van Blokland

  Lees verder →
 • Radio Kik

  Radio Kik (Kerken in Keistad) vroeg me om voor hun rubriek ‘Grensgangers’ te komen praten over mijn boek ‘Doe eens normaal’. Op zondag 18 mei 2014 zat ik tegenover Ferdinand Borger aan tafel.

  Lees verder →
 • De Nacht van Jole

  VARA-journalist en eindredacteur van de opiniesite www.joop.nl Francisco van Jole nodigde me uit om woensdag 16 op donderdag 17 april 2014 zijn gast te zijn in het radio 1-programma De Nacht van Jole. We spraken tussen 2:00 en 4:00 uur met elkaar  over onder meer de film ‘Lucia de B.’, gekte & gezondheid en feminisme.

  Lees verder →
 • Dit is de Dag

  Op woensdag 9 april kwam de Nederlandse vertaling van de DSM-5 uit, het ‘Handboek voor de classificatie van psychiatrische stoornissen’. Het is de eerste keer dat dit Amerikaanse handboek integraal in het Nederlands is vertaald. Ik mocht erover vertellen bij Dit is de Dag op radio 1, in een gesprek met Renze Klamer: http://www.eo.nl/ditisdedag/item/dsm-5-houdt-samenleving-spiegel-voor/

  Kern van mijn boodschap: de DSM-5 is geen diagnostische bijbel, en het is daarom van de zotte dat de overheid een DSM-label eist om zorg vergoed  te krijgen.

  Lees verder →
 • De Ochtend van 4

  Omdat op woensdag 9 april 2014 de Nederlandse vertaling van de DSM-5 uitkwam, stelde ook Margriet Vroomans mij daar in het programma De Ochtend van 4 een aantal vragen over: http://deochtendvan4.radio4.nl/uitzending/258536/De%20Ochtend%20van%204.html

  Lees verder →
 • Volgens Nederland

  BNR vroeg me om 2 april 2014 expert-gast te zijn in het programma ‘Volgens Nederland’, dat elke week wordt uitgezonden vanuit een andere huiskamer in Nederland. Deze keer was dat een woonkamer in Hoofddorp, en spraken we over ‘Vrouwen en deeltijdbanen’. Ik pleitte onder meer voor een vierdaagse werkweek. Die maakt het mogelijk economische zelfstandigheid, opvoeding, vrijwilligerswerk en mantelzorg te combineren.

  Lees verder →
 • Vrijdagmiddag Live

  Ik mocht bij Vrijdagmiddag Live op radio 1 mijn droom komen vertellen, op vrijdag 6 september 2013. ‘Ik heb een droom. Een droom die voor het grijpen ligt, want er zijn geen ingewikkelde maatregelen voor nodig, geen nieuwe verkiezingen, en zelfs geen geld. Er hoeft maar één ding te gebeuren: dat jij je hart opent voor mensen die anders zijn dan jij’.

  Lees verder →
 • TedXRadboudU

  Ik was host van en spreker bij TedXRadboudU in de Vereeniging in Nijmegen, op donderdag 23 mei 2013. Het thema was Rebuilding Trust. De dag werd georganiseerd omdat de Radboud Universiteit Nijmegen haar 90-jarig bestaan vierde. Een inspirerende én enerverende dag. Ik introduceerde 25 sprekers tijdens een live-verbinding met tien landen en een publiek dat uit 900 mensen bestond. Het was natuurlijk superleuk dat de organisatie me vroeg om ook zelf een TedTalk te houden:

  Lees verder →